Το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι

Γαλάτσι και πάρκο Βεϊκου

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια πολύ γνωστή περιοχή της Αθήνας, το γνωστό σε όλους μας, Γαλάτσι. Εκτείνεται βόρεια του Δήμου Αθηναίων και συνορεύει με την Αθήνα, τη Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό και τη Νέα Ιωνία. Τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολύ η περιοχή και ο κυριότερος λόγος είναι σαφέστατα το πάρκο που διαθέτει! Το περιβόητο Άλσος Βεΐκου που συγκεντρώνει καθημερινά πολύ κόσμο.

Το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι
Το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι

Το “Κτήμα Βεΐκου” είχε έκταση 15.000 στρεμμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του πουλήθηκε σαν οικόπεδα και οικοδομήθηκε. Τώρα πια απομένουν ελεύθερα μόλις 2.200 στρέμματα, που όμως αποτελούν την μεγαλύτερη ακάλυπτη περιοχή ολόκληρης της Αθήνας. Ότι απομένει από το…”Κτήμα Βέϊκου” το διεκδικούν οι γειτονικοί δήμοι για να το αξιοποιήσουν ως οργανωμένο χώρο πράσινου και αναψυχής. Στην αξιοποίηση αυτή το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΧΩΔΕ), όχι απλώς συμφωνεί, όχι μόνο χαρακτηρίζει το έργο ως ζωτικής σημασίας για όλο το Λεκανοπέδιο, αλλά έχει ήδη έτοιμα και τ’ απαραίτητα σχέδια.

Η προβλεπόμενη ανάπλαση του πάρκου

Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνονται άλση, αναψυκτήρια, ποδηλατοδρόμιο, παιδικές χαρές και κολυμβητήριο. Το άλσος θα διαθέτει επίσης ηλιακό χωριό, τεχνητή λίμνη, υπαίθριο θέατρο, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κήπους και βοτανικό κήπο.

Τι περιμένουν τότε υπουργείο και δήμοι για να προσφέρουν στους Αθηναίους και στα παιδιά τους το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας; Περιμένουν την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, γιατί οι κληρονόμοι του “καταπατητή” της περιοχής διεκδικούν σαφώς τα δικαιώματα τους.

Μιλώντας για ¨καταπατητή» ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιον ανήκε και πως πάρθηκε. Αυτή όμως είναι μάλλον μια άκρως πονεμένη ιστορία… Οι γνώμες διίστανται, ο κόσμος διχάζεται και στο μόνο που όλοι συμφωνούν είναι από πού προήλθε η ονομασία.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν…

Ο Λάμπρος Βέικος ήταν Σουλιώτης οπλαρχηγός, αγωνιστής του 1821, “περιώνυμος διά την ανδρείαν και το κάλλος του”. Ήταν γιος του Βέικου Ζορμπά. Πήρε σαν επίθετο το μικρό όνομα του πατέρα του. Σκοτώθηκε στην μάχη του Ανάλατου το 1827. Επίσης πολέμησε δίπλα στον Καραισκάκη! Οι Έλληνες για να τιμήσουν τον Βέϊκο, έδωσαν τ’ όνομα του σε μια συνοικία των Αθηνών, που σήμερα βρίσκεται μέσα στα όρια του δήμου Καλλιθέας.

Πάμε τώρα να δούμε πως ο Βέικος συνδέεται με το πάρκο του Γαλατσίου και ποιες είναι οι εκδοχές που επικρατούν…

Η 1η εκδοχή είναι ότι το κράτος για να τον τιμήσει, έδωσε στον ίδιο και στους κληρονόμους του « νόμιμα» εκτάσεις γης στην περιοχή του Γαλατσίου. Κάποιοι άλλοι όμως θέλοντας να τιμήσουν την μνήμη του με τον «δικό» τους τρόπο τον εμπλέκουν σε μία σκοτεινή ιστορία καταπάτησης δημόσιας γης. Μιλάνε για τη γη που σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στα όρια των δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας & αυτή είναι η 2η εκδοχή.

Ο Λάμπρος Βέικος
Ο Λάμπρος Βέικος

Ποια είναι η αλήθεια;

Μία “επιτροπή κατοίκων της Νέας Ιωνίας”, ύστερα από πολύχρονη και κοπιαστική έρευνα σε αρχεία και άλλες πηγές, κατάφερε να φωτίσει την σκοτεινή ιστορία καταπάτησης του “Κτήματος Βέϊκου” με συγκεκριμένα στοιχεία που συγκέντρωσε. Σχετική με την ιστορία αυτή είναι και η έρευνα που έκανε το 1983 για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών ο επιθεωρητής της Διεύθυνσης Δημοσίων Κτημάτων Πανταζής Β. Γαϊτανάρος. Όπως υποστηρίζουν, το… “Κτήμα Βέϊκου” έχει σχέση με εικονικά συμβόλαια, πλαστοπροσωπίες, πλαστές πράξεις οριοθεσίας, ένα… ανύπαρκτο βουνό και με μια διαθήκη που ίσως να… μην έγινε ποτέ. Όλη αυτή η έρευνα στηρίζεται στο ότι μετά την επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο τότε κράτος και η ανεπαρκής οργάνωσή του, διαμόρφωσαν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για ληστές και καταπατητές. Στη νεοελληνική μας ιστορία οι ληστές έμειναν γνωστοί σαν ληστές. Οι καταπατητές όμως μεταμορφώθηκαν σε… κτηματίες.

Εμείς φυσικά δεν υιοθετούμε καμία από τις δύο αυτές εκδοχές και δεν παίρνουμε μέρος σε καμία διαμάχη. Θέλουμε απλώς το όραμα να γίνει πραγματικότητα και να αξιοποιηθεί το πάρκο. Αν και τα σχέδια είναι ακόμα «στον αέρα», οι παιδικές χαρές, η καφετέρια και το θερινό του σινεμά συγκεντρώνουν πολύ κόσμο καθημερινά όλων των ηλικιών. Είναι μείζονος ζωτικής σημασίας η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου πρασίνου σε μια περιοχή όπως το πυκνοκατοικημένο Γαλάτσι!. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαρό και να «κυλάει» ομαλά και το αποχετευτικό της δίκτυο.

Γι’ αυτό το λόγο… Αποφράξεις Γαλάτσι

Η Νο 1 εγγυημένη και αποτελεσματική εταιρεία αποφράξεων στην Αττική βρίσκεται στο Γαλατσι!!
Η εταιρεία Αποφράξεις Γαλάτσι, λειτουργεί και προσφέρει τις υπηρεσίες της πάνω από 40 χρόνια στην περιοχή. Βρίσκεται στο χώρο σας 15 λεπτά αφού δεχθεί κλήση στο τηλεφωνικό της κέντρο. Εξυπηρετεί κάθε χώρο οικιακό ή επαγγελματικό. Λειτουργεί καθημερινά, όλο το χρόνο & ολόκληρο το 24ωρο. Διαθέτει εκτός από τα 40 χρόνια εμπειρίας, τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της αγοράς και το πιο έμπειρο προσωπικό στο χώρο των αποφράξεων.

Καλέστε μας σήμερα για μια πρώτη επιθεώρηση των αποχετεύσεών σας με κάμερα. Εμπιστευτείτε την σε ότι αφορά απόφραξη και άντληση υδάτων καθώς και συντήρηση των δικτύων και αγωγών σας. Η Αποφρακτική Εταιρεία Γαλατσίου θα σας προσφέρει καθαρούς δρόμους και φρεάτια, για να κινείστε εσείς, τα παιδιά σας και οι γονείς σας με απόλυτη ασφάλεια. Έτσι θα είστε σε θέση να απολαμβάνετε το πάρκο και το πράσινό του και τις 365 μέρες του χρόνου, όλες τις εποχές και με κάθε καιρικό φαινόμενο!

Μια απάντηση στο “Γαλάτσι και πάρκο Βεϊκου”

  1. Συγχαρητήρια για το ωραιότατο άρθρο σας…Έχω δώσει πολλά στοιχεία για τον Στρατηγό Λάμπρο Βέϊκο Ζορμπά…Είμαι στην διάθεσή σας. ..facebook Λευτέρης Ζορμπάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *